Praksis

Kort om Den Tyske Model for EU-Familiesammenføring

Udgangspunktet er som for mange danske statsborgere at du kan frit gifte dig, men om din ægtefælle får lov til at komme til Danmark er en anden sag.

Som dansk statsborger, og dermed EU-Borger, har du en anden mulighed – specielt hvis du bor i Fyn og Jylland området – til at ”familiesammenføre”: gennem Tyskland.

Det er fordi du er EU borger og har rettigheder under EU reglerne om ”arbejdskraften fri bevægelighed” – EU Opholdsbekendtgørelsen. Det er derfor, der er andre statborgere fra EU lande som Polen, Rumænien, England, Sverige, Tyskland m.v., der bor og arbejder i Danmark.

Du er som dansk statsborger omfattet af EU rettigheder, der gør det muligt at bosætte dig i Tyskland og vende tilbage til Danmark efter din familie har modtaget en eu-opholdstilladelse i Tyskland eller et andet EU land. Herefter kan i så kan ansøge om et opholdsbevis (opholdstilladelse i virkeligheden) for din ægtefælle/nærmeste familie i Danmark.

Søg visa

Man bør være i god tid med planlægningen. Eksempelvis vil det være hurtigst at invitere din ægtefælle, børn eller den nærmeste familie til Danmark/Tyskland på visum.

Hvis du allerede er tilmeldt i Tyskland, må de ansøge igennem Tyske VFS Visacentre/ambassader. Ønsker du derimod at vide mere om visa til Danmark, kan du besøge Indvandrerrådgivningens website Visum-Invitation.dk.

Det et krav, at der er tegnet en incoming insurance/helbredsforsikring, når der søges om visum i Danmark, Tyskland og andre EU lande.

Indvandrerrådgivningen anbefaler dig/jer at bestille vor incoming insurance/helbredsforsikring, der gælder til hele EU, og altså også til Danmark, Sverige,Tyskland m.v.

Dokumenter

Sørg for, at din ægtefælles/families papirer er oversat til tysk eller engelsk af autoriserede tolke og husk Notar/Dommer stempel fra den hjemlige myndighed, samt verificering ved den danske ambassade i hjemlandet.

Der er regler/love/krav

Disse skal opfyldes ved brugen af Den Svenske Model. Der er mindste krav for at bruge EU-regler om arbejdskraftens fri bevægelighed.

  1. Du skal være statsborger i et EU-land.
  2. Du skal være gift og have en godkendt vielsesattest.
  3. Du skal have en lejlighed.
  4. Du skal kunne forsørge ægtefælle/din nærmeste familie. A) Der er muligheder for, at du kan bo i Sverige uden arbejde. B) Der er også muligheder for dig for at bo i Tyskland og arbejde i Danmark, A & B har begrænsninger.

Indvandrerrådgivningen må advare mod selv at foretage ”en familiesammenføring” efter Den Tyske Model.

Danmarks nuværende regering har indgået en finanslovsaftale for 2010 sammen med Dansk Folkeparti. Prisen for denne finanslovsaftale har været, at hver anden (50%) af alle tilbageføringer af EU-familiesammenføringer til Danmark skal gennemgås ekstra grundigt.

Det stiller meget store krav til dokumentationen. Mange bliver afvist for tiden af denne grund. Du bør tage kontakt til en af de få advokater med indsigt i EU-lovgivning eller tag kontakt til os i Indvandrerrådgivningen! Vi er bedre og billigere.

Scroll to top